Otvorena “farmaceutska čista soba” na beogradskom TMF-u
04. oktobar 2018.
Zahvaljujući donaciji 17 kompanija predvođenih farmaceutskom kompanijom Hemofarm, Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu dobio je „farmaceutsku čistu sobu“, prostor od 80 m2 u vrednosti oko 40.000 evra koji će omogućiti studentima, budućim inženjerima farmaceutskog inženjerstva, da se u praksi upoznaju sa funkcionisanjem, održavanjem i procedurama unutar tog specifičnog radnog prostora.

Za prosperitet srpske privrede od ogromne je važnosti jačanje saradnje univerziteta i privrede. Nagla ekspanzija tehničko-tehnološkog razvoja jedna je od glavnih karakteristika 21. veka, pa brzi napredak u procesima proizvodnje doprinosi produbljivanju jaza između teorije i prakse. Savremenoj industriji potrebni su kadrovi, pre svega inženjeri, koji imaju visok nivo teorijskih ali u isto vreme poseduju i primenjena znanja i veštine, kako bi brzo mogli da se prilagode radu u industriji i idu u korak sa napretkom u proizvodnim procesima.

„Saradnja fakulteta i privrede mora biti intenzivnija i jača. Zajednički rad Hemofarma i TMF-a dobar je primer kako se planiraju kadrovi prema potrebama tržišta. Upravo izmene Zakona o visokoškolskom obrazovanju podrazumevaju uvođenje saveta poslodavaca kako bismo na najbolji način povezali fakultete i privredu“, izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je prisustvovao svečanom otvaranju „čiste sobe“.

U želji da primerom pokažu šta zajedno mogu da učine ujedinjeni univerzitet i moćna industrija, Tehnološko-metalurški fakultet i kompanija Hemofarm, regionalni lider u branši, razvili su tokom protekle dve godine projekat saradnje sa ciljem unapređenja nastavnog programa na smeru farmaceutsko inženjerstvo.„Mi u Hemofarmu smo uočili da je mladim inženjerima potrebno i više od šest meseci dodatne obuke da bi postali samostalni u radu i mogli da idu u korak sa savremenim procesima u proizvodnji. Zato je važna saradnja privrede i univerziteta. Iz tog razloga, pomogli smo Tehnološko-metalurškom fakultetu i budućim inženjerima omogućili da se u praksi upoznaju sa načinom funkcionisanja, održavanja i validacije „farmaceutske čiste sobe“, kao i pravilima ponašanja unutar tog specifičnog radnog prostora. Kao farmaceutski lider u regionu Hemofarm je saradnju sa fakultetom shvatio kao obavezu da pomogne razvoj kvalitetnih kadrova“, saopštio je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

Dvogodišnji projekat saradnje odabranog tima profesora TMF-a sa Hemofarmovim ekspertima rezultirao je i dopunom 10 predmeta i unapređenjem nastavnog programa na smeru farmaceutsko inženjerstvo na TMF-u. Ovakvim projektom svi su na dobitku: studenti su dobili priliku da uče od iskusnih profesionalaca u pogonima Hemofarma i upoznaju se sa najnovijim tehnologijama i proizvodnim procesima u farmaceutskoj industriji. TMF je dobio kvalitetniji studijski program, poboljšanje nastavnih uslova i stručnu edukaciju profesora. Hemofarm i celokupna farmaceutska industrija, ali i druge povezane delatnosti, dobijaju inženjere sposobne da se brže osamostale u praktičnom radu i idu u korak sa brzim razvojem tehnologija proizvodnje.

„Sa Hemofarmom imamo 30 godina dugu saradnju na stvaranju visokokvalifikovanih kadrova. Zahvaljujući zalaganju bivših studenata koji sada rade u ovoj kompaniji uspeli smo da dopunimo nastavne programe 10 predmeta na smeru farmaceutskog inženjerstva i učinimo značajne pomake u domenu praktičnog rada. Čista soba je samo poslednji poduhvat u nizu. TMF nije samo obrazovna institucija već i naučno-istraživački centar koji svake godine iznedri veliki broj vrhunskih istraživača“, istakao je prof. dr Đorđe Janaćković, koordinator projekta saradnje TMF-a i Hemofarma.

U 21. veku kao vremenu inovacija, kvaliteta, visokih standarda, neophodno je permanentno sticanje novih znanja i mora se stalno ulagati u edukaciju kadrova.

„Tehnološko-metalurški fakultet je renomirana visokoškolska institucija koja u okviru pozicije koju Beogradski univerzitet zauzima na Šangajskoj listi, drži drugu poziciju. Novi programi i praksa koje kreiramo zahvaljujući saradnji sa privredom i kompanijama kao što je Hemofarm, za nas na fakultetu je dodatni motiv i veliki korak u želji da vrhunske stručnjake zadržimo u Srbiji“, izjavio je prof. dr Petar Uskoković, dekan TMF-a.

Srpski obrazovni sistem prolazi kroz period transformacija i reformi. Usvojeni Zakon o dualnom obrazovanju značajan je pomak u kvalitetnijem osposobljavanju na srednješkolskom nivou, ali je nužno jačati i saradnju visokog školstva i privrede.

HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com