Srbija kao privredna destinacija sve interesantnija za nemačka preduzeća
23. april 2013.
Uprkos teškom ekonomskom okruženju preduzeća u našoj zemlji, čiji su osnivači nemačka pravna lica, šalju pozitivne signale o Srbiji kao investicionoj lokaciji u 2013. Većina pomenutih preduzeća ocenjuju svoju poslovnu poziciju u Srbiji kao dobru ili zadovoljavajuću.

Ukupno 37% preduzeća, koja su uzela učešće u anketi planiraju povećanje svojih investicija, dok 39% kao jedan od najvažnijih ciljeva imaju uvećanje radne snage. Čak 88% njih ponovo bi investiralo u Srbiji.

Istovremeno su kritikovani pojedini uslovi poslovanja u Srbiji koji bi za Vladu Republike Srbije trebali da predstavljaju prioritet kao što su: neefikasnost državne uprave, komplikovana birokratija, nedovoljna borba protiv korupcije i kriminala kao i uspostavljanje pune pravne sigurnosti.

Ukupno 39% anketiranih ocenjuju trenutno stanje svog preduzeća kao dobro, 55% kao prosečno a samo 6% tvrdi da se njihova firma nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji. Kada su u pitanju ovogodišnja pozitivna očekivanja za preduzeća u odnosu na prethodnu godinu, 53% anketiranih očekuje poboljšanje u poslovanju svoje firme dok 39% anketiranih očekuje stabilnu i nepromenjenu poziciju svog preduzeća. Preostalih 8% očekuje težu privrednu situaciju u 2013. godini u odnosu na prošlu godinu.Znatno negativnije su procene opšte privredne situacije u Srbiji: 79% anketiranih ocenjuju je kao lošu a samo 21% ima pozitivna očekivanja da će aktuelna poslovna 2013. godina zabeležiti poboljšanje.

Kod teme razmatranja o novim investicijama i dodatnog zapošljavanja radnika, rezultati ovogodišnjeg istraživanja bili su veoma pozitivni. Naime, rezultati jasno pokazuju da su ovdašnje tržište rada i investicione aktivnosti za nemačke kompanije u Srbiji sve zanimljivije: 37% preduzeca planiraju da povećaju svoje investicije u 2013. dok 39% njih će zaposliti nove radnike.

Pri proceni anketiranih preduzeća o uslovima poslovanja, kao i prethodnih godina, posebno su vidljivi nedostaci u efikasnosti javne uprave, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, sveopšte discipline plaćanja u privredi i pravnoj sigurnosti. Takođe je, prema rezultatima, aktuelna ekonomska politika potpuno predvidiva.

Pozitivno su ocenjeni radni kadrovi i tržište rada: kvalifikacija i motivacija radnika, njihovo ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih radnika kao i troškovi rada ocenjeni su kao dobri.

Na pitanje da li biste ponovo odabrali Srbiju kao investicionu lokaciju, 88% preduzeća dalo je pozitivan odgovor. Ovim se Srbija među članicama nemačkih spoljnotrgovinskih komora u centralnoj i istočnoj Evropi ponovo svrstava u top-listu najomiljenijih investicionih destinacija i to odmah iza članica EU, Estonije, Poljske i Litvanije. Srbija se na osnovu rezultata ankete čak nalazi ubedljivo ispred, za nemačku privredu tradicionalno važna tržišta, kao što su Češka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija. 

Dr Ronald Seeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor Hemofarma, sumirao je rezultate ovogodišnje ankete ovog Udruženja: Protekla, 2012. godina nije bila laka za članove Nemačko-srpskog privrednog udruženja a očekivanja za 2013. godinu su obeležena optimizmom o jačanju iz sopstvenih snaga. Prošle godine Nemačka je bila najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije. Trgovinski bilans ove dve zemlje ponovo se vratio na nivo od pre globalne krize, dostigavši iznos od 2,5 milijarde evra. Kod procene srpske privrede za tekuću godinu ponovo se pokazuje da nemačka preduzeća veruju u Srbiju: veliki broj preduzeća žele i dalje da investiraju, da otvaraju nova radna mesta i istovremeno očekuju veći poslovni promet, veću dobit i profit od izvoza. Iz ankete se može izvući zaključak da dalje investicije i uspostavljanje novih poslovnih odnosa na relaciji dve zemlje zavisi, u mnogome, od daljeg opšteg poboljšanja uslova poslovanja: neophodna je snažnija borba protiv kriminala i korupcije, državna uprava mora da bude efikasnija, procedure jasnije i pojednostavljene. Pomenuti faktori i poboljšana pravna sigurnost preduslovi su za pridobijanje novih nemačkih investitora u Srbiji, naročito među malim i srednjim preduzećima“, istakao je Ronald Seeliger.


Michael Schmidt, izvršni direktor Nemačko-srpskog privrednog udruženja i direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji naglasio je da preduzeća - članice Udruženja, trenutno zapošljavaju preko 30.000 radnika u Srbiji i da su u Srbiji investirale preko 2 milijarde evra.

Članice Udruženja uglavnom podržavaju integraciju Srbije u Evropsku Uniju, od koje očekuju nove impulse za povećanje trgovine i investicija, kao i unapređenje nemačko-srpskih ekonomskih odnosa. Pozitivan politički razvoj u tom smeru doprineće boljoj i realnijoj proceni o atraktivnosti Srbije kao investicionoj lokaciji i time ubrzati angažovanje nemačke privrede u okviru novih investicija. DSW i Delegacija nemačke privrede u Srbiji i ubuduće će ostati pouzdan partner sa ciljem dalje promocije Srbije kao privredne destinacije i time podržati nemačko-srpske privredne odnose

HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com