Srpska Vijagra na nemačkom tržištu
05. jul 2013.
Istog dana nakon isteka patenta aktivne supstance za Vijagru, STADA je u Nemačkoj započela prodaju prvog generičkog sildenafila, leka za terapiju erektilne disfunkcije, koji se proizvodi u fabrici Hemofarm-a u Vršcu. 

Isti lek je razvijen i lansiran i u Srbiji pod zaštićenim imenom Sildena, i svojom cenom je dostupniji od drugih lekova iz te grupe. Na tržištu Nemačke, sildenafil će biti deset puta jeftiniji od Vijagre.

Zakonska regulativa u Nemačkoj ne dozvoljava da se proizvodi zaštićeni patentom skladište i prodaju, Kako je Hemofarm od 2006. član STADA grupe, STADA je imala mogućnost da proizvede prvi generički preparat za erektilnu disfunkciju u Srbiji i da sildenafil lansira na nemačko tržište, odmah nakon isteka patentne zaštite. 

Naš portfolio smo obogatili kvalitetnim proizvodom za terapiju erektilne disfunkcije. Sildena je bioekvivalent Vijagri, ali cenovno znatno dostupniji. To je muškarcima sa problemom veoma značajno. Lansiranjem na tržište proizvoda Sildena, muškarci sa problemom će omogućiti sebi kvalitetniji život“, rekao je Hartmut Retzlaff, predsednik UO STADA grupe. 

Sildenafil je lansiran počev od 24. juna u Nemačkoj i zemljama zapadne Evrope (Austrija, Švajcarska, Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Italija, Irska, Španija, Rumunija) u film tabletama od 25, 50 i 100 mg. Tablete od 100 mg imaju oblik koji omogućava podelu na četiri jednaka dela, zavisno od potrebe.

„Naš proizvod se može prilagođavati individualnim potrebama pacijenata, što je, pored cene, još jedna prednost za korisnike. Pakovanje je veoma diskretnog dizajna pa se može nositi bilo gde, a da se korisnici ne osećaju neprijatno“, istakao je Hartmut Retzlaff

U skladu sa domaćim zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, Hemofarm je još 2009. podneo zahtev za registraciju sildenafila. Hemofarm je prva kompanija u Srbiji koja je dobila dozvolu da proizvodi i stavi u promet generički sildenafil.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com