PRODUŽI ŽIVOT na Beogradskom maratonu
15. april 2016.
Poruka PRODUŽI ŽIVOT biće ove godine poslata sa 29. Beogradskog maratona u cilju podizanja svesti javnosti o značaju transplantacije i doniranja organa. Hemofarm Fondacija će, ispred hotela Moskva na Terazijama, imati svoj štand PRODUŽI ŽIVOT na kome će učesnici maratona i svi zainteresovani imati priliku da potpišu donorsku karticu i saznaju sve o transplantaciji i doniranju organa.

„I ove godine, Beogradski maraton i Hemofarm Fondacija dele iste vrednosti -  podršku  životu i zdravom društvu“, poručila je, uoči Beogradskog maratona, Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm Fondacije i dodala da je Hemofarm Fondacija prošle godine na Beogradskom maratonu animirala učesnike i posetioce da kroz humantarni SMS podrže rekonstrukciju dečijeg pozorišta „Boško Buha“.  „Ove godine Hemofarm Fondacija je, kao partner Ministarstva zdravlja, svoje delovanje fokusirala na pomoć i podršku osobama koje dugi niz godina čekaju na transplantaciju organa“, precizirala je direktorka Hemofarm Fondacije i dodala da je učešće na 29. Beogradskom maratonu jedna u nizu aktivnosti usmerenih na podizanje svesti javnosti o ovoj važnoj društvenoj temi u cilju spašavanja ljudskih života.

Hemofarm Fondacija kao partner Ministarstva zdravlja već drugu godinu  intenzivno sprovodi kampanju za podizanje svesti građana i razbijanja tabua o doniranju organa.

 „Ovo je tema od nacionalnog značaja i naši prijatelji iz Beogradskog maratona su to prepoznali. Uz pomoć naših partnera, lekara Uprave za biomedicinu, sa svim zainteresovanima na Beogradskom maratonu   ćemo razgovarati o značaju transplantacije, donorstvu i odgovaraćemo na sva pitanja u vezi sa ovom temom“, dodala je Suzana Đorđević i pozvala sve posetioce da posete štand PRODUŽI ŽIVOT.

Iako postoji dobro obučen lekarski kadar i kapaciteti da se obave najsloženije transplantacije srca, jetre i bubrega, Srbija nema dovoljan broj donora. Prošle godine u KBC obavljeno je 32 transplatacije bubrega, 7 jetri i 5 srca, od početka godine – nijedna. Da bi svi koji čekaju transplantaciju dobili novi organ, donora treba da bude 10 na milion stanovnika. Srbija sada ima svega 3 donora, a samo 10 odsto ljudi na listi čekanja dobije organ i šansu za novi život.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com